sila klik utk derma!!

payung merah jambu

There was an error in this gadget

Monday, August 1, 2011

1st Ramadhan yg indah

Hari ni 1st day Ramadhan..rase lain sikit sbb tahun ni berpuasa bersama husband tercinta.1st time kne bgn siapkan sahur..huhu..before this my mum yg prepare semua..tp mujur husband jenis simple gak..so sahur susu dgn kurma je..hehe .Wanie pun biasa sahur susu dgn kurma gak : )

X sabar2 nk wat biskut raya..next weekend nak balik bangi, shopping brg2 utk wt biskut raya..nak buat utk my mum, my nenek , n..owh dh kawin ni..kne buat lbh banyk la kan..utk my mertua dan nenek di kelantan..huhu.banyak tu...so oleh krn kne buat banyk set, ingt tahun ni nk wt 4 jenis je la..x sabarnye nak main tepung.. I love baking cookies and I love the smell of baked cookies!! huhu

Tahun ni wanie nak wt biskut femes amos (my bros fav), tart gulung (my mum fav) , choc swirl dan biskut corsflakes rangup (my fav).

Ni wanie nak share resepi cookies yg wanie dh biasa buat dan telah terbukti kesedapannya..
Femes Amos :

Ingredients :

2 cups butter
4 cups flour
2 tsp. baking soda

1 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal & blend in blender to a fine powder)
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
18 oz. Cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp. baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp. vanilla



Cream the butter and both sugars.
Add eggs and vanilla;
mix together with flour, oatmeal, salt, baking powder, and soda.
Add chocolate chips, Cadbury bar and nuts.
Roll into balls and place two inches apart on a cookie sheet.
bake for 10 minutes at 375 degrees.
Makes 122 cookies.


Senang kan?cookies ni rupe mmg x cantik, tp rase dia...saaaaangat sedap!!



Tart Gulung Nenas :

TART NENAS GEBU
Sumber : Ita-Delight
BAHAN A

250 GM BUTTER
2 STEH GULA KASTOR
2 BIJI KUNING TELUR
2 STEH ESEN VANILLA

B.
200 GM TEPUNG JAGUNG
180 GM TEPUNG GANDUM


HIASAN:

JAM NENAS SECUKUPNYA
PAPER CUP
KUNING TELUR UNTUK SAPU

1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A
2. MASUKKAN BAHAN B DAN SEBATIKAN MENJADI DOH YANG LEMBUT.
3. MASUKKAN KEDALAM ACUAN TART GULUNG DAN TARIK PANJANG..
4. LETAK INTI DI TENGAH DAN GULUNG.. SEBAIKNYA GUNA TART GULUNG YANG BERWARNA GOLD.
5. MASUKKAN KEDALAM PAPER CUP DAN SAPU KUNING TELUR DI ATASNYA.
6. BAKAR 25 MINIT 



 Nanti biskut2 ni dh siap wanie upload pic ya..resepi choc swirl dan cornflakes rangup pun lpas biskut siap k..nak try dl..

No comments:

Post a Comment