sila klik utk derma!!

payung merah jambu

There was an error in this gadget

Thursday, September 12, 2013

Ni antara tips2 utk mudahkan bersalin:

2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga. 

Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah. 

Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka

Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction

Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin

Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg aku amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)

Makan kurma dalam bilangan ganjil

Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby

Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby

Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk (aku mmg failed nak pegang buku lali. Peha besar sgt...so pegang je la besi palang katil tu)

Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut

Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2

Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu

Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang

**********************************************
"Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan kerana Engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu, Ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatMu, ya Arhamar Rahimin".

No comments:

Post a Comment